Plus500

tisdag 1 mars 2016

Vad är marginalhandel?

Vad är marginalhandel?
Marginalhandeln speglar handeln med spotvaluta. Priserna som man handlar till är identiska eftersom man handlar till samma växelkurs. 

Däremot kommer affären för marginalhandel aldrig att fastställas med en kontantjustering och det sker inget utbyte av fysisk valuta. En öppen valutaposition kommer varje dag att rullas över till spot (T+2) så att de två handelsdagarna innan kontantreglering uppärtthålls.

 Denna rollover innebär också att det på ditt handelskonto krediteras eller debiteras en mindre summa beroende på vissa omständigheter som vi berör längre fram i presentationen. Eftersom din valutaposition aldrig löper ut till leverans och utbyte av valuta behöver du aldrig finansiera det fulla värdet av positionen. Marginalhandeln skapar därför möjlighet för spekulerare och traders att ta större positioner än den egna kapitalinsatsen (marginalkrav). 

Marginalkravet varierar beroende vilket valutapar man handlar och kan förändras över tid. Det som avgör marginalkraven är till störst del volatiliteten på marknaden. Om t.ex. marginalkravet för GBP/USD är 2% innebär det att du endast behöver ha 2% av det totala positionsvärdet på ditt handelskonto. Om vi köper GBP/USD till ett totalt värde om 100,000 behöver du 2000 på ditt handelskonto för att ha täckning för affären. 

Om din trade skulle gå i fel riktning mot vad du spekulerar kan du i ovanstående exempel behöva göra ytterligare en insättning för att ha täckning för din position. Att inte ha täckning på sitt konto för en position benämns internationellt för margincall. Saldot på ditt handelskonto ska alltid täcka marginalkravet samt en eventuell löpande förlust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.