Plus500

tisdag 1 mars 2016

Valutahandel (FX) innebär att du spekulerar på utvecklingen i en valuta i relation till en annan valuta.

Valutahandel (FX) innebär att du spekulerar på utvecklingen i en valuta i relation till en annan valuta. 

Antingen så köper eller säljer du basvalutan (den förstnämnda valutan i ett valutapar) gentemot den variabla valutan (den andra valutan i ett valutapar). 

Om vi t.ex. handlar GBP/USD, ett valutapar som består av det brittiska pundet (Great British Pound) och den amerikanska dollarn (United States Dollar) så är GBP basvalutan. 

Om vi köper GBP/USD med GBP som basvaluta så innebär det att vi samtidigt säljer USD. Vi köper och säljer basvalutan i bestämda storlekar vilket gör att din vinst/förlust visas i den variabla valutan när växelkursen förändras, t.ex. om vi handlar GBP/USD så kommer den löpande vinsten/förlusten att visas i USD. 

Om du köper en valuta så förväntar du dig att värdet kommer att stiga i förhållande till den andra valutan i valutaparet. 

Med andra ord förväntar du dig att i framtiden erhålla mer av den variabla valutan från en given storlek av basvalutan. Om GBP/USD handlas till 1.6500 så innebär detta att du kan få $1.65 för varje 1.00. Om du då köper GBP/USD och växelkursen stiger till 1.7500 får du $1.75 för varje 1.00. 

Om du köper GBP/USD spekulerar du i att GBP kommer att stärkas i förhållande till USD. Om du i stället säljer GBP/USD tror du att GBP kommer att försvagas i förhållande till USD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.