Plus500

tisdag 1 mars 2016

CFD står för Contract for Difference. Vad är marginalhandel?

CFD står för Contract for Difference och är ett finansiellt instrument med vilket man kan handla t.ex. aktier eller råvaror med hävstång genom att endast binda upp en mindre summa av positionsvärdet (marginalkrav).

Handeln med CFD i dess nuvarande form tog fart i början på 90-talet då vissa mäklarhus erbjud större hedgefonder möjligheten att spekulera i fallande marknader via marginalhandel.
Handel med CFD är inte berättigat för stämpelskatt i Storbritannien vilket ökade efterfrågan ytterligare. För privata investerare tog handeln fart på allvar i slutet på 90-talet i samband med de tekniska innovationer som skapade möjlighet för onlinehandel. I dag kan man handla CFD på tusentals marknader och med extremt professionella handelsplattformar även för privatpersoner. CFD-handeln utgör idag ca 25 % av omsättningen på Londonbörsen och är nu ett av de mest populära instrumenten bland världens investerare.

 
Vad är marginalhandel?
Marginalhandeln speglar den underliggande traditionella handeln men din position kommer aldrig förfalla och det kommer aldrig att ske något fysiskt utbyte av aktier, aktieindex eller råvaror. Det som sker är en kontantjustering beroende på resultatet på positionen.

Via marginalhandel får man möjlighet att ta en större position en den egna kapitalinsatsen. Det är av stor fördel att endast binda upp marginalkravet i stället för hela positionsvärdet samtidigt som man ökar flexibiliteten. Marginalkravet varierar för alla olika instrument beroende på marknadens volatilitet. Marginalkravet varierar också hos olika mäklare men extremt låga säkerhetskrav behöver inte vara till din fördel eftersom man via en högre hävstång kan exponera sig mot en högre risk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.